Wednesday, October 04, 2006

Makan + Berat = Masalah Perempuan

Lamanya aku dah tak update blog nie.. hehe asyik sibuk update blog mengenai hati sahaja (dah naik jemu).

Topik yang aku nak bincangkan pada kali ini ialah.. perkaitan antara MAKAN, BERAT dan PEREMPUAN..

Aku sebenarnya dulu tak faham langsung, kenapa ramai perempuan takut kepada kenaikan berat badan atau makan banyak atau makan makanan berlemak.. Serious aku tak faham... Kenapa perempuan suka memeningkan kepala mereka dengan masalah-masalah begini.. Aku tgk tak ramai pula lelaki mcm nie.. knp ppuan je yg suka membebankan fikiran mereka dgn masalah remeh ni??

Dulu aku mmg x faham la.. sbb aku dulu kategori jenis high metabolisme.. kira aku mkn byk mana sekali pun.. mmg x pernah mjadi masalah.. badan still slim mcm papan.. haha masa skool dulu aku mmg kurus la.. bayangkan ketinggian 176cm dgn berat badan aku yg 47kg.. (haha bangga tau kurus mcm tu lepas tu leh mkn byk) walaupun masa tu xde la bangga sgt dgn badan aku tu.. (haha biasala ppuan mana pernah puas hati dgn bentuk rupa fizikal mereka.. ada2 je x cukup sini terlebih sini)

Tp masa tu memang antara saat2 bahagia aku.. ye la org duk asyik puji je... "best la ko mkn byk.. x gemuk2 gak" dlm diam aku rasa best gak.. ye la.. masa tu, aku tgk ramai kawan2 ppuan aku sibuk diet.. sibuk jaga pemakanan semata2 utk kurus.. tp aku pula.. mkn lgsg xde pantang larang.. apa yg dihajati di hati.. pasti aku penuhi keinginan itu.. What a life.. hehe

Tp semenjak aku telah digelar dewasa (25 thn ke bawah di kata remaja)berat badan aku telah bertambah.. actually semenjak aku dah tamat belajar di U.. berat aku semakin hari semakin bertambah.. mula2 happy gak.. sbb dgn ketinggian aku.. berat ideal aku adalah 60kg.. bayangkan dr 47kg (berat lepas skool).. nak naik ke 60kg.. bukan senang tau.. hehe tp skrang bukan mustahil lg bg aku utk mcapai berat ideal.. malah hakikatnya.. aku telah pun melepasi berat ideal aku ... wawawawawa

Kini, aku dah memahami perasaan ppuan yg takut nak mkn yg takut akan kelebihan berat badan.. Skrang aku begitu rajin timbang berat badan aku dan mengeluh bila tgk angka yg dipamirkan kat penimbang elektronik aku.. rasa nak pengsan pun ada, bengang pun ada, sedih pun ada.. mcm kata pakcik ASTRO.. "mcm-mcm ada"...

Pelik.. dulu aku x obses lgsg dgn berat badan aku nie.. skrang nie.. aku asyik komplen je.. gemuk la, buncit la, x cantik la, baju dah x muat, lengan besar la, dagu berlapis la.. secara ringkasnya, x suka lgsg dgn keadaan skrang.. dan aku juga dah mula monitor pemakanan aku.. aku dah xle mkn sesuka hati aku lagi dah.. aaii frustnya. Bukan aku x bersyukur dgn diri sdiri.. cuma rasa ketidakpuasan hati itu terlalu tinggi.

Gara2 pertambahan berat badan nie.. aku yg malas bersenam ni pun rela pergi kelas aerobik.. atas alasan nak fit la.. hehe hakikatnya nak kuruskan badan.. tp lepas join kelas aerobik, berat badan aku lagi pantas naik.. dlm bahasa pasar.. makin dipam2 spt belon..

Persoalannya skrang adalah.. knp perempuan begitu mementing rupa luaran atau fizikal mereka??? Aku yg dulu x pernah ambil pusing mengenai isu ini, kini isu ini ibarat antara masalah mega dlm hidup aku.. (hehe masalah mega tu.. mcm mage sales pula aku rasa..) Dan aku sedar juga, isu ini bukan hanya melanda diri aku tapi berjuta perempuan lain lagi di dunia ini.. Adakah nampak kurus atau cantik begitu penting?

Eemm jap.. bg aku la, nampak kurus dan cantik adalah amat PENTING sekali.. kerana ia mewakili sumber keyakinan diri aku dan aku boleh shopping baju yg lebih comel2 n cantik2 belaka.. (hehe skrang susah tau nak cari saiz aku)..

Atau isu ini timbul kerana aku dipengaruhi oleh org lain?? Ye la faktor persekitaran kita, kawan2 kita, etc.. eemm entah la..

Tapi aku tau, ramai wanita yg tidak pernah berpuas hati dgn fizikal diri mereka dan risau akan pertambahan berat badan.. haha jgn x tau.. bg wanita nie.. pengurangan berat badan ni, ibarat menang loteri bg yg berjaya kurang 1kg - 5kg.. tu baru 5kg kurang.. kalau kurang 10kg ++ aku rasa mesti mereka ni rasa spt dunia ini aku yg punya HAHAHA...

Kesimpulannya - Aku nak KURUS!!!


4 comments:

itot said...

hahaha kelakar aa ko..
wah wah wah aku sungguh jeles dengan kekurusan ko duluuu..emm skang punye berat aku tak dapat nak komen..sebab aku pun sungguh lama tak tengok ko..
emm menjawab persoalan kenapa perempuan terlalu nak kurus/jaga badan etc, ant yang aku boleh pikir:
1. meke nak cantek (dengan memegang definisi cantik itu kurus, kurus itu cantik).
2. sebab terikut2 budaya 'berdiet'.
3. berlaku perubahan berat badan (errrr lebih kurang cerita ko).
4. pernah dihina akibat badan yang 'tidak kurus'.
5. emm banyak lagilah..kalu aku teruskan kang kalah panjang post ko lak heheheh ;)

vattoloccos77 said...

haha...aku betul2 kesian kat ko ni...payah tau nak jadi kurus balik nih...tapi kena la kerja keras sikit..memang manusia tak pernah puas dgn aper yg ader kan...kalau orang tu kurus..nak jd gemuk plak..yang gemuk plak sebaliknya.....tapi aper pon pada aku usaha tangga kejayaan...cayyoo..cayyooo..hehe

Anonymous said...

aku tak yah leee nak kurus2 ni.. biar leee berpada2.. janji laki aku sayang kat aku.. kami sama2 gemuk... ok apa.. janji kat market still ader size it's ok... nak kurus?? dah kurus dah rasa nyer cik AURORA oii.. nak kurus apa lagi... dah cute pun aku tengok.. makin lawa.. heheheheh

sKywAlkeR said...

Kesimpulannyee...Kurus ni subjektif..
N awk lg tggi dr saya..
Heh!!!